October 6, 2022

BarlisWedlick completes passive residence renovation in upstate new york

BarlisWedlick completes initially passive home retrofit

 

BarlisWedlick has minimized a home’s electrical power use by 77% as element of a passive property retrofit in pound ridge, new york. the first residence was initially built in the 1980s making use of structural insulated panels (SIPs) more than a timber frame construction. the short was to carry the dwelling up to today’s power effective benchmarks and reconfigure the interior layout to superior cater to the developing household that has lived there since the late 1990s.


illustrations or photos by neil landino

 

 

utilizing sustainable strategies

 

for this renovation, BarlisWedlick adopted the EnerPHit typical issued by the passivhaus institute. even though respecting the present timber framework, the architects added a new really insulated envelope with new hardwood rainscreen siding and changed the outdated openings with airtight triple-pane insulated home windows and exterior doorways.

 

the passive home retrofit also bundled managing the roof from the inside with significant airtight connections and integrating solar PV panels and a backup battery process to try toward the owners’ desire to be internet-zero. the foundation partitions were being insulated by way of excavation, and exclusive notice was compensated toward air sealing the home’s chimneys and a few fireplaces—as very well as a dutch oven initially employed for cooking.

BarlisWedlick upgrades family home to passive house standards in upstate new york
the residence is located in upstate new york

 

 

reconfiguring the interiors

 

for the interiors, BarlisWedlick collaborated with olson // twombly to rethink the 808 sqm (8,694 sqft) residence. the family’s regular everyday entry route by the garage was highlighted with a re-developed opened mudroom, connecting the new entrance porch to the rear porch, with no sacrificing storage room. a day by day workspace is also included in the mudroom.

 

the front entry is open to the relaxation of the household and is highlighted with a new staircase clad with the identical components as the staircase to the 3rd-floor family room. this continuity serves to visually connect the initial via third flooring properly enlarging the home’s perceived area. the redesigned kitchen accommodates the family’s like of cooking and is laid out to offer protected workspaces allowing for company to keep connected, although large southern windows increase the gentle flow all over.

BarlisWedlick upgrades family home to passive house standards in upstate new york
a new staircase has been included to the entrance entrance

BarlisWedlick upgrades family home to passive house standards in upstate new york
the dwelling was very first created in the 1980s

BarlisWedlick upgrades family home to passive house standards in upstate new york
the kitchen was redesigned to accommodate the family’s adore of cooking

BarlisWedlick upgrades family home to passive house standards in upstate new york
BarlisWedlick revered the primary timber composition

BarlisWedlick upgrades family home to passive house standards in upstate new york
present windows had been upgraded with triple glazing

BarlisWedlick upgrades family home to passive house standards in upstate new york
unique attention was compensated in direction of air sealing the home’s chimneys and three fireplaces

 

 

job details:

 

spot: pound ridge, NY, US
architecture: BarlisWedlick
interior designer: olson // twombly
development manager: cornerstone contracting
passive house guide: bldg typ
structural engineer: appropriate o’leary engineering
solar paneling: sunrise photo voltaic

photography: neil landino | @landinophoto