May 27, 2022

dhooge & meganck installs wooden ‘house of silence’ within renovated church in belgium

 

reconversion of the holy church of lampernisse, belgium

 

architecture organization dhooge & meganck was commissioned to complete a variety of renovations in and around the church of the exaltation of the cross in lampernisse, belgium. the challenge requires the conversion of the composition into a new columbarium accompanied by a multi-intent group place, a cemetery, and a back garden. the transformation adopts a radical character in an attempt to breathe new everyday living into the church that is barely used for area worship any more. 

photos by annabelle stampaert, unless of course stated or else

 

 

a harmonious natural environment with diverse atmospheres

 

the refurbishment by dhooge & meganck (uncover a lot more below) converts the pre-current church into a columbarium, though also building a multipurpose place for personal ceremonies and short-term exhibitions. in addition, the structure houses all vital facilities (kitchen area, sanitary services, technical home, etcetera.), and features the landscaping of the instant vicinity of the church. this open up exterior house can take shape as a scenic rest location with an urn back garden which is totally tailored to the existing cemetery. 

 

the architects have concluded a sequence of surgical interventions to realize a harmonious and adaptable setting. their proposal is incredibly obvious and preserves the spatial entire of the church. by introducing a new quantity termed the household of silence, site visitors can now delight in a private home in just the spacious church hall. by next this area inside of a area logic, the architects have turned the current church into a covered outside room, instead than an inside room. in this way, the renovation preserves the complete authentic framework but results in explicitly diverse ‘atmospheres’ at the very same time.

dhooge & meganck installs wooden 'house of silence' within renovated church in belgium

 

 

the dwelling of silence 

 

looking for to generate a silent, personal place in the typical hall of the church, the renovation installs a wood tunnel-formed volume within the inside. dubbed the dwelling of silence, this freshly released construction options a perforated shell that leaves the partnership with the church filtered and intact even though even now delivering (acoustic) intimacy.

 

via this intervention, the church itself will become a semi-out of doors house intently linked to the surrounding backyard and the introduction of a new quantity. this household of silence is a hugely intimate room, clearly delineated, structurally sustainable, flawlessly insulated, and has a powerful acoustic overall performance. this helps make it also acceptable for intimate farewell ceremonies, lectures, tiny performances, and so forth.

dhooge & meganck installs wooden 'house of silence' within renovated church in belgium

picture by johnny umans

 

 

the columbarium: ‘where trees have people’

 

contrary to many columbaria that are typically gloomy and disagreeable, the church is redesigned as a at ease, nicely-lit atmosphere, a location for intimacy, reflection, and serenity. to safeguard the integrity of the church and make the ideal use out of the property of silence, the designers have mounted a column grid technique during the pre-present making.

 

the method uses wood columns, created from a stack of a few-dimensional cross-shaped features, which provide as the carriers of the urns. these columns refer to the bordering landscape where the similar repetitive, vertical sequence of trees can be noticed. adhering to the strategy of an open up landscape, the columbarium is formed as a spatial total in which the visitor can stroll freely. at standard intervals, there is room for a easy sofa composed of the very same product.

dhooge & meganck installs wooden 'house of silence' within renovated church in belgium

 

 

the sculpture backyard garden and the urn field 

 

dhooge & meganck has carved a number of new openings into the making in purchase to build a sturdy connection involving the current, shut church and the encompassing back garden. these openings existing themselves as pointed arches, referring to the normal architectural detailing that is attribute of the church. as a outcome, the inside of-outside the house wander is constantly bolstered and the landscape extends as a result of the church. new paths are drawn in the course of the backyard, as free, informal strains via the normal yard. art items are put in strategic places to adorn the courtyard, supplying it a instead secular character.

 

in addition to this sculpture yard, a scattering meadow and an urn area will be delivered. the latter takes shape as an abstraction of the property of silence, placed among the trees. ‘that way the story is total,’ the architects say, ‘the trees outside the house are the picket/stone columns inside of, amongst which the silence reigns.’

dhooge & meganck installs wooden 'house of silence' within renovated church in belgium dhooge & meganck installs wooden 'house of silence' within renovated church in belgium

1/11

dhooge & meganck installs wooden ‘house of silence’ within renovated church in belgium

 

dhooge & meganck installs wooden ‘house of silence’ within renovated church in belgium

 

dhooge & meganck installs wooden ‘house of silence’ within renovated church in belgium

 

image by johnny umans

image by johnny umans

dhooge & meganck installs wooden ‘house of silence’ within renovated church in belgium

 

dhooge & meganck installs wooden ‘house of silence’ within renovated church in belgium

 

dhooge & meganck installs wooden ‘house of silence’ within renovated church in belgium

 

dhooge & meganck installs wooden ‘house of silence’ within renovated church in belgium

 

dhooge & meganck installs wooden ‘house of silence’ within renovated church in belgium

 

dhooge & meganck installs wooden ‘house of silence’ within renovated church in belgium

 

dhooge & meganck installs wooden ‘house of silence’ within renovated church in belgium

 

undertaking information: 

 

identify: the home of silence
architects: dhooge & meganck architecture
structure: util 
procedures: denc-studio
consumer: the city of diksmuide and lampernisse
place: lampernisse, belgium

 

 

 

myrto katsikopoulou I designboom

mar 24, 2022